БАЧЕННЯ ПРОБЛЕМИ ДОМАШНЬОГО ТА ГЕНДЕРНО ЗУМОВЛЕНОГО НАСИЛЬСТВА МОЛОДДЮ

Круглий стіл «Безпечний дім: підсумки проєкту»
20.09.2024
Show all

БАЧЕННЯ ПРОБЛЕМИ ДОМАШНЬОГО ТА ГЕНДЕРНО ЗУМОВЛЕНОГО НАСИЛЬСТВА МОЛОДДЮ

Троє з чотирьох студентів/ок НУ «Чернігівська політехніка» вбачають актуальність проблеми домашнього насильства, а переважна більшість опитаних вважає, що жінка не має терпіти знущання чоловіка заради збереження сім’ї.

У заключному дописі ми представляєм результати опитування, яке було проведено протягом 1-12 вересня щодо з’ясування «Ставлення здобувачів/чок вищої освіти НУ «Чернігівська політехніка» до гендерно зумовленого та домашнього насильства» в рамках проєкту «Безпечний Дім».

Опитування пройшли 300 студентів:

– 76,7 % респондентів вважають, що проблема домашнього насильства є актуальною для сучасного суспільства;

– на питання про те «Якою є поведінка кривдника/ці, що проявляє домашнє насильство?» тільки 32% респондентів відповіли, що така поведінка є усвідомленою дією; 46% обрали варіант, що все залежить від обставин, і 20% – ототожнили її з імпульсивною реакцією.

– на питання «Насильство найчастіше трапляється у недостатньо забезпечених сім’ях» 49% респондентів зазначили, що це не залежить від матеріального становища.

Респонденти/ки у переважній більшості вважають, що жінка не має терпіти знущання чоловіка заради збереження сім’ї; але в той же час 91,7 % з них вважають, що фізичне насильство чоловіка щодо дружини можна виправдати; 89 % респондентів/ок вважають, що чоловіки можуть страждати від домашнього насильства з боку жінок так само, як і жінки від чоловіків; приблизно 67 % респондентів/ок вважають, що для жінки кар’єрний успіх є не таким важливим, як для чоловіка; 71,33 % респондентів/ок вважають, що домашнє насильство – це особиста справа і має вирішуватись в межах сім’ї.

У цілому можна зазначити, що здобувачі/чки НУ «Чернігівська політехніка» достатньо обізнані в проблемах домашнього та гендерно зумовленого насильства, знають та розрізняють форми насильства.

Опитування проводила кафедра правоохоронної діяльності та загальноправових дисциплін за сприяння Центру гендерної освіти НУ «Чернігівська політехніка» у межах проєкту для молоді з питань запобігання домашньому та гендерно зумовленому насильству «Безпечний Дім».

Опитування підготовлено у межах співпраці UNFPA та ГО «Інноваційні соціальні рішення» за підтримки уряду Канади. Думки, погляди та рекомендації, викладені у цьому дослідженні, належать авторам(-кам) і не обов’язково відображають офіційну політику чи позицію UNFPA, ГО «Інноваційні соціальні рішення» або уряду Канади.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *